Printre vinurile de calitate ale producatorului Budureasca se regaseste Pinot Gris/Pinot Grigio.Originar din regiunea Burgundia, Franta, este considerat a fi o variatie mugurala din soiul Pinot Noir. In strugurii Pinot Gris se acumuleaza cea mai mare cantitate de zaharuri , iar vinurile obtinute sunt de cea mai buna calitate.Este un soi de struguri din care se produce vinul alb, fiind considerat o clona a soiului de struguri Pinot Noir.Numele de Pinot Gris provine de la pielița de nuanță gri violaceu care îmbracă boabele acestui strugure. Din acest soi obținem la Crama Budureasca vinuri seci sau demiseci denumite Pinot Gris, dar și Pinot Grigio (în variantă italiană),.Pinot Gris este un soi potrivit și des folosit pentru vinificarea unor cupaje aromatice și bine echilibrate. Asocierile culinare pentru un vin din Pinot Gris sunt variate, dar păstrează linia clasică pentru vinurile albe. Un vin tânăr se poate combina cu preparate ușoare și delicate, precum creveți sau scoici, pe când un Pinot Gris puțin mai matur merge mai bine alături de carne de pasăre sau brânzeturi maturate. Alege vinul Pinot Gris, fiind un vin perfect pentru nopțile în care doriți să vă răsfățați cu un pahar de vin care să vă încânte simțurile.
Strugurii de Pinot Gris sunt de culoare roze.Acest Pinot Grigio este un vin de culoare galben pai cu arome placute de piersica, mineral si cu o aciditate buna ce desavarseste gustul complex de fructe coapte si finalul catifelat.
Gustul său impresionează prin prospeţimea aromelor de pepene galben, miere, fructe tropicale şi ceva urme de citrice, dar de o intensitate medie, cu o textură catifelată, mătăsoasă, susţinută elegant de notele fructate. Uşor acrişor, citric pe final, se închide frumos, fiind susţinut de aciditatea ridicată şi un alcool de 13% ce scoate in evidenta aromele sale.
Asociat lângă preparate precum fructe de mare, pui, combinaţii de paste, diferite brânzeturi sau aperitive, vă va surprinde plăcut prin aromele sale.
Deoarece, vinul are o aciditate relativ ridicată, ar
fi de evitat asocierea sa cu alimente care au un conţinut ridicat de acid sau
reţete pe bază de tomate, pentru a-l pune mai astfel bine în valoare.
No comments:
Post a Comment