Friday, August 16, 2019

Acum stiu de ce ma durea de multe ori in gat


Amigdalele sunt o parte a sistemului imunitar si daca pana nu demult amigdalele se scoteau la primul semn de infectie, astazi lucrurile s-au mai schimbat. Daca vrei sa sti ce este bine sa faci, citeste aici daca este bine sa scoatem amigdalele.

Amigdalele sunt doua formatiuni de tesut limfatic, ce sunt pozitionate de o parte si de alta a gatului fiind primele in lupta cu infectiile gatului si a cailor aeriene superioare, datorita pozitionarii lor. Rolul amigdalelor este de a opri si anihila bacteriile si virusurile care ar putea provoca infectii in organism.
De obicei, amigdalele sunt cele care capteaza bacteriile ce le inspiram pe nas si gura, si le permit celulelor imunitare sa le elimine inainte de a intra in organism. Sunt situatii in care amigdalele nu pot face fata infectiilor si astfel va aparea amigdalita. Amigdalita se manifesta cu febra, frisoane, dureri in gat, durere la inghitire, dureri de cap.

De la doctormit.ro aflam ca rolul principal al amigdalelor este de a proteja organismul de infectii prin captarea bacteriilor, permitand organismului sa elibere anticorpii care sa le extermine. Amigdalele impreuna cu alte tesuturi limfatice ajuta la procesarea si circularea limfei.

Ţesutul limfoid este responsabil de producerea limfocitelor, iar glandele limfatice joaca un rol important in sistemul imunitar. Glandele limfatice capteaza celulele cencerigene, bacteriile şi alte forme de invadatori, prevenind raspandirea lor in organism.

Adulţii pot suferi de amigdalita, insa cele mai multe cazuri se intalnesc la copiii cu varste intre 6 si 12 ani, din cauza ca raspunsul imunitar al copiilor este insuficient dezvoltat, lucru care ii face pe acestia sa fie mai susceptibili la infectii.

In ceea ce priveste tratamentul amigdalitei, acesta este diferit de la o persoana la alta, in functie de cauzele care o determina. Infectiile virale trec de la sine si se folosesc medicamente numai ca sa amelioram simptomele, iar amigdalita bacteriana se trateaza cu antibiotice, fiind necesar sa respectam intregul tratament, astfel incat simptomele sa nu revina, iar infectia sa se reinstaleze.

Amigdalele se scot numai daca se maresc atat de mult incat sa creeze probleme de respiratie sau apnee. Amigdalita cronica duce in timp la inlaturarea amigdalelor. In cazul in care intr-un an avem cateva episode de amigdalita, recomandarea va fi sa le scoatem chirurgical.

In concluzie, in prezent se recomanda tratarea amigdalelor datorita rolului lor important in sistemul imunitar si extirparea lor doar daca avem episode dese de amigdalita. Amigdalele au un rol important, pentru ca ele produc imunitate, iar extirparea chirurgicala a acestora nu trebuie sa se faca, decat daca este neaparat nevoie.

Descopera mai multe detalii din urmatorul videoclip Doctormit:




No comments:

Post a Comment